کانادا کشوری مملو از زیباییهای طبیعی بی پایان است که از اقیانوس اطلس تا اقیانوس آرام و اقیانوس منجمد شمالی امتداد دارد. همچنین کانادا کشوری باثبات، امن و مناسب برای زندگی است. اختصاص بودجه بالا برای آموزش و پرورش باعث شده است افراد با آموزش عمومی مناسب، آینده تحصیلی و شغلی خوبی در این کشور داشته باشند. داشتن تحصیلات برای همه افراد یکی از اولویتهای دولت کانادا است. با توجه به مزایای که نام بردیم، بسیاری از افراد میخواهند کودکانشان از سنین کم در مدارس کانادا تحصیل کنند تا آینده بهتری داشته باشند. اما انتخاب مدرسه مناسب نیز بسیار مهم است. آیا با مدارس مختلف در کانادا آشنا هستید؟ کدام مدارس دانشآموزان بینالمللی را ثبت نام میکنند؟ شرایط و مراحل ثبت نام در مدارس کانادا چیست؟ در این مقاله با ما همراه باشید تا به این سوالات پاسخ دهیم.
بررسی نظام آموزشی کانادا
در سیستم آموزشی کانادا انواع مدارس خصوصی، دولتی، شبانهروزی، تیزهوشان، کمپهای تابستانی، کالجهای استانی، فنی و حرفهای، کالجهای دانشگاهی و دانشگاههای دولتی و خصوصی وجود دارد.
در استانهای مختلف کانادا تفاوتهایی در سیستم آموزش وجود دارد. این موضوع به این دلیل است که دولت فدرال با توجه به قوانین کشور نظارت کلی بر استانها و نحوه اجرای قوانین دارد و هر استان میتواند شیوه خاص خود را برای اداره در نظام اموزشی داشته باشد. البته این موضوع باعث نشده تا قوانین و سیستم آموزشی در استانها با یکدیگر تفاوت زیادی داشته باشند و به طور کلی نظام آموزشی کانادا یکپارچه است.
در کانادا والدین میتوانند کودکان خود را به طور داوطلبانه از ۴ یا ۵ سالگی برای دو سال در مهد کودک ثبت نام کنند. شروع دبستان از سن ۶ سالگی است. با توجه به قوانین استان تحصیلات تا مقطع ۱۱ یا ۱۲ میتواند ادامه داشته باشد.
سال تحصیلی از شهریور شروع شده و تا خرداد ادامه دارد. در برخی مدارس امکان ثبت نام در دی ماه نیز وجود دارد.
اصولا مدارس در کانادا مختلط هستند اما مدارس دخترانه و پسرانه نیز در کانادا وجود دارد. برنامه به صورت روزانه تنظیم شده و زبان مدارس انگلیسی، فرانسوی یا دو زبانه است.
بررسی مقاطع تحصیلی در کانادا
مقاطع تحصیلی در کانادا به سه سطح Primary معادل دبستان- راهنمایی، Secondary معادل دبیرستان و Post- secondary معادل کالج و دانشگاه تقسیم میشود.
دانشآموز پس از پایان تحصیلات در مقطع دبیرستان یا Secondary میتواند وارد کالج یا دانشگاه شود. بسیاری افراد فکر میکنند کالج دورهای قبل از دانشگاه مانند پیش دانشگاهی است اما کالج نوعی موسسه آموزشی مانند دانشگاه است ولی بیشتر رو آموزش مهارتهای لازم برای ورود به بازار کار تمرکز دارد.
انواع مدارس در کانادا
انواع مختلف مدارس در کانادا وجود دارد که باید با توجه به سطح علمی دانشآموز، محل زندگی و توانایی مالی بهترین نوع مدرسه را انتخاب کرد.
دولتی
مدارس دولتی در سراسر کانادا وجود دارد و برای ثبت و نام و تحصیل هیچ هزینهای از دانشآموزان دریافت نمیکنند، زیرا آموزش و تحصیلات عمومی در کانادا رایگان است. البته این مدارس تنها باری دانشآموزان کانایی و کسانی که اقامت دائم این کشور را دارند رایگان خواهد بود. دانشآموزان بینالمللی برای تحصیل در این مدارس باید شهریه بپردازند. تمامی این مدارس از دو زبان انگلیسی یا فرانسوی برای تدریس استفاده میکنند.
ثبت نام در مدارس کانادا به صورت محلی است یعنی مدارس، کودکانی که محل زندگی آنها نزدیک مدرسه است را ثبت نام میکنند. از آنجایی که برخی مدارس تقاضای بیشتری برای ثبت نام دارند باید قبل از ثبت نام با مدرسه موردنظر تماس گرفت. هیئت مدیره مدرسه پس از ارزیابی دانشآموز تصمیم به ثبت نام میگیرند. در صورت نیاز کلاسهای پشتیبان زبان انگلیسی و فرانسوی (ESL) برگزار میشود.
خصوصی
مدارس خصوصی در کانادا انواع مختلفی دارند. این مدارس برای آموزش در هر نیم سال یا برای یک سال تحصیلی شهریه دریافت میکنند. البته امکان اخذ بورسیه تحصیلی یا تخفیف در شهریه برای دانشآموزان ممتاز وجود دارد. باید به این نکته اشاره کرد مدارس خصوصی لزوما برتر از مدار دولتی نیستند، پس قبل از ثبت نام در یک مدرسه خصوصی باید درباره مدرسه به خوبی تحقیق کنید.
از آنجایی که نظارت بر مدارس خصوصی توسط دولت کمتر است این مدارس میتوانند برنامه مخصوصی برای مدرسه خود داشته باشند که جذابتر و کاملتر از مدارس دولتی باشد.
مذهبی
مدارس مذهبی نیز در کانادا وجود دارند. عمده مدارس مذهبی مدارس کاتولیک هستند که در استانهای انتاریو، ساسکچوان و آلبرتا عمومی هستند اما در سایر استانها مدارس کاتولیک خصوصی بوده و شهریه دریافت میکنند. برخی از مدارس عمومی کاتولیک دانشآموزان غیرکاتولیک را نیز ثبت نام میکنند یا اینکه حداقل شرایط برای ثبت نام داشتن مادربزرگ یا پدربزرگ کاتولیک است یا اینکه دانشآموز مقدسات کاتولیک را دریافت کرده باشد.
این مدارس ممکن است دانشآموزان را ملزم به پوشیدن لباس فرم کنند. همچنین این مدارس بر اساس استانداردهای استانی خود مطالعات دینی را نیز آموزش میدهند.
شبانه روزی
مدارس شبانهروزی نوعی از مدارس خصوصی هستند که خوابگاه درون مدرسه وجود داشته و دانشآموزان میتوانند علاوه بر تحصیل در خوابگاه کنار همکلاسیهای خود زندگی کنند. این نوع مدارس برای افرادی که قصد مهاجرت تحصیلی بدون والدین خود را دارند گزینه مناسبی است.
تیزهوشان
مدارس تیزهوشان یا استعدادهای درخشان نوعی از مدارس دولتی هستند که دانشآموزان نمونه و بااستعداد میتوانند در آن ثبت نام کنند. اگر دانش آموز در هنر، علم یا … استعداد داشته یا در ورزش قوی باشد میتواند در آزمون ورودی این مدارس ثبت نام کند. برخی از مدارس تیزهوشان نیست توسط روانشناس از دانشآموزان تست هوش میگیرند. توجه داشته باشید ظرفیت این مدارس محدود است.
سایر مدارس
انواع مدارس فارسی زبان، مدارس آلمانی زبان، مدارس مذهبی و … در کانادا وجود دارد. حتی امکان تحصیل خانگی در کانادا وجود دارد. البته قوانین تحصیل در خانه در استانهای کانادا متفاوت است و حتی ممکن است از محیط خانه دانشآموز بازدید شود اما به طور کلی فراهم کردن برنامه تحصیلی اولیه و ارائه گزارشهای پیشرفت برای آموزش در خانه از مهمترین قوانین است.
شرایط و مراحل اخذ ویزای تحصیلی کانادا
اخذ پذیرش و ویزای تحصیلی کانادا از مدارس کانادا چه مراحلی دارد؟در ادامه به طور کامل به این سوال پاسخ میدهیم.
کودکان زیر 18 سال برای تحصیل در مدارس این کشور باید یک سرپرست قانونی یا قیم یا Custodian داشته باشند. این موضوع برای دانشآموزان زیر 18 سال اجباری است و بدون داشتن گاردین یا Custodian نمیتوانند در این مدارس تحصیل کنند.
اگر پدر و مادر کانادایی نباشند یا اقامت این کشور را نداشته باشند، دانشآموز میتواند با اخذ Custodian اجازه تحصیل در مدارس این کشور را دریافت کند.
Custodian میتواند یکی از اقوام، دوستان و آشنایان باشد. در بسیاری از مواقع مدارس خانوادههای مورد تاییدی را به عنوان Custodian به دانشآموزان معرفی میکنند.
بعد از مشخص شدن Custodian، والدین دانشآموز(پدر، مادر یا هردو) میتوانند نسبت به اخذ ویزای همراه(ویزای توریستی) اقدام کنند.
اگر والدین دانشآموز با ویزای تحصیلی یا کاری به کانادا سفر کردهاند، دانشآموز نیازی به اخذ پذیرش تحصیلی از مدارس ندارد.
ارسال درخواست پذیرش
فرم ارزیابی و درخواست پذیرش مدرسه انتخابی را تکمیل کرده و با مدارکی که مدرسه اعلام کرده است ارسال کنید. پس از ارزیابی دانشآموز در صورت موافقت با تحصیل، نامه پذیرش تحصیلی صادر میشود که در مراحل بعدی برای اخذ مجوز تحصیل نیاز است.
دریافت ویزای دانش آموز و ویزای همراه دانش آموز
پس از اخذ پذیرش نوبت به اقدام برای اخذ ویزای دانشآموزی و ویزای همراه میرسد. دانشآموزان زیر ۱۰ سال باید به همراه یکی از والدین خود برای تحصیل به کانادا سفر کنند. در این صورت ویزای توریستی ۵ ساله برای همراه دانشآموز صادر میشود
در چه صورت برای تحصیل در کانادا نیازی به مجوز تحصیل وجود ندارد؟
دانشآموزان خارجی که برای تحصیل در کانادا ویزای دانشآموزی دریافت میکنند برای ادامه تحصیل باید مجوز تحصیل اخذ کنند اما در شرایط زیر نیازی به اخذ مجوز تحصیل وجود ندارد:
- در صورت ثبت نام در مهد کودک
- دانشآموزانی که والدین مجاز به کار یا تحصیل در کانادا دارند.
- کودکانی که پناهنده بوده یا مدعی پناهندگی هستند.
- دانشآموزانی که والدین پناهنده یا مدعی پناهندگی داشته باشند.
- افرادی که به عنوان یک بازدید کننده برای دوره یا برنامه مطالعاتی شش ماهه یا کمتر به کانادا آمدهاند.
- افرادی که در یک دوره یا برنامه شش ماهه یا کمتر تحصیل خواهند کرد.
هزینه زندگی و تحصیل در مدارس کانادا چقدر است؟
هزینه زندگی در کانادا با توجه به نوع مدرسه، محل زندگی و … میتواند متغییر باشد. در ادامه مهمترین هزینهها برای مهاجرت تحصیلی به کانادا و اخذ ویزای تحصیلی را بررسی میکنیم.
هزینه های اپلای و اخذ ویزا
- حدود ۳۰۰ تا ۵۰۰ دلار نیز باید برای بررسی مدارک دانشآموز به اداره آموزش و پروش مربوطه پرداخت کنید.
- شهریه مدارس بین ۱۲۰۰۰ دلار تا ۲۰۰۰۰ دلار برای یک سال متغیر خواهد بود.
- هزینه یک سال زندگی در کانادا حدود ۱۴۰۰۰ دلار است.
- هزینه اخذ مجوز تحصیل و انگشت نگاری حدود ۱۸۰ دلار است.
- هزینه ویزای توریستی همراه نیز بین ۱۰۰ تا ۱۸۵ دلار متغییر است.
- هزینه بلیط هواپیما بین ۷۰۰ تا ۲۰۰۰ دلار است.
شهریه مدارس
شهریه مدارس دولتی
شهریه مدارس با توجه به نوع مدرسه متفاوت است. مدارس دولتی کانادا رایگان هستند حتما از دانشآموزان بینالمللی شهریه دریافت کنند پس بهتر است قبل از ثبت نام با مدرسه تماس گرفته و درباره شهریه اطلاعات لازم را کسب کنید.
در اکثر مدارس کانادا نیاز به تهیه یونیفورم وجود ندارد. کتابهای دانشآموزان نیز توسط مدرسه تهیه میشود. در مدارس دولتی ممکن است برای کلاهاسهای فوق برنامه مثل کلاسهای ورزشی ، هنری و … از دانشآموزان هزینه دریافت شود که این هزینه میتواند بین ۵ تا ۱۰۰ دلار متغییر باشد. اصولا دانشآمزان با خود ناهار و تغذیه همراه دارند ولی در برخی مدارس ناهار ارائه میشود و دانشآموز باید پول برای خرید غذا به همراه داشته باشد.
در اکثر مدارس کانادا نیاز به تهیه یونیفورم وجود ندارد. کتابهای دانشآموزان نیز توسط مدرسه تهیه میشود.
شهریه مدارس خصوصی
برخی از مدارس خصوصی هم دوره روزانه و هم دوره شبانهروزی دارند. شهریه مدارس شبانهروزی تا ۶۵۰۰۰ دلار نیز ممکن است برسد. هزینه غذا، درمان، حمل و نقل و … جدا بوده و شهریه فقط برای برنامههای درسی و خوابگاه پرداخت میشود. در اکثر مدارس خصوصی یونیفورم نیز باید تهیه شود که هزینه آن برعهده دانشآموز است.
شهریه مدارس دولتی و خصوصی کشور کانادا به طور میانگی سالانه شهریه مدارس بین ۱۲۰۰۰ دلار تا ۲۰۰۰۰ است.
جدول هزینهها و شهریههای زیر میانگینی از شهریه تمامی مراکز آموزشی و دانشگاههای کانادا است.
مقطع | هزینه سالیانه به صورت میانگین |
---|---|
دبستان | ۸۰۰۰ تا ۱۶۰۰۰ دلار کانادا |
دبیرستان | ۱۲۰۰۰ تا ۱۶۰۰۰ دلار کانادا |
مدارس شبانه روزی | ۳۰۰۰۰ تا ۸۰۰۰۰ دلار کانادا |
هزینه محل اقامت
در صورتی که مدارس خصوصی و شبانهروزی را برای تحصیل انتخاب کنید نیاز به پرداخت هزینه برای محل اقامت ندارید. نوعی از اقامت در کانادا به نام Home Stay وجود دارد که دانشآموز در ازای پرداخت ماهانه حدودا 1000 دلار در کنار یک خانواده کانادایی در یک اتاق مستقل زندگی میکند و وعدههای غذایی نیز برعهده این خانواده است.
هزینه اجاره خانه در کانادا به شهر و امکانات خانه بستگی دارد. اما به طور میانگین برای اجاره یک آپارتمان مبله و دو خوابه در کانادا باید ماهانه حدود ۲۰۰۰ دلار پرداخت کرد.
هزینه خورد و خوراک
با توجه به تعداد افراد خانواده یا داشتن رژیمهای غذایی خاص هزینه خورد و خوراک میتواند متفاوت باشد. به صورت عادی یک فرد اگر در هفته ۶ روز در خانه غذا بخورد حداکثر هزینه ۷۰ تا ۸۰ دلار خواهد بود. میانگین هزینه برای هرباز غذا خوردن در رستوران نیز حدود ۱۵ تا ۳۰ دلار است.
هزینه رفت و آمد
تمام سرویسهای حمل و نقل عمومی مثل مترو، قطار، اتوبوس در کانادا تحت نظارت سامانهای به نام TTC هستند. بر اساس قیمتهایی که در این سایت درج شده است هزینه بلیط یک روزه 3 دلار و 25 سنت است و این مبلغ برای دانشآموزان 2 دلار و 30 سنت است. با توجه به میزان رفت و آمد دانشآموز بهتر است بلیطهای ماهانه یا هفتگی خریداری شود تا در هزینههای حمل و نقل صرفهجویی شود.
هزینه بلیط هفتگی برای دانشآموزان ۳۴.۷۵ دلار و برای بلیط ماهانه نامحدود ۱۲۸.۱۵ دلار است.
سایر هزینهها
سایر هزینههای دانشآموز یا همراهان دانشآموز به صورت زیر است:
- هزینه موبایل حداقل ۳۵ دلار در ماه در ازای ۱ گیگ اینترنت و مکالمه نامحدود
- هزینه اینترنت بین ۵۰ تا ۹۰ دلار در ماه
- هزینه قبض آب و برق بین ۵۰ تا ۷۰ دلار برای خانههای ۱ یا ۲ خوابه
- هزینه عضویت در باشگاه ۴۰ تا ۶۰ دلار
- هزینه درمان حدود ۴۰ دلار
- هزینه تفریحات حدود ۸۰ دلار
اخذ بورسیه در مدارس کانادا
اخذ بورسیه در مدارس کانادایی بسیار سخت و تقریبا غیرممکن است. به همین دلیل اگر قصد تحصیل در کانادا را دارید باید توانایی پرداخت هزینههایی مثل شهریه، تمکن مالی و … را داشته باشید.
در صورتی که دانشآموز در درس و رشتههای ورزشی و هنری موفق ظاهر شود و جزء دانشآموزان ممتاز باشد میتواند تخفیفات قابل توجهی در شهریه سالهای بعد دریافت کند.
معرفی بهترین مدارس کانادا
دبستان
در ادامه برخی از بهترین دبستانهای کانادا را معرفی میکنیم.
- Airdrie Koinonia Christian School
- Brant-Argyle School
- Bishop Feild College
- Amherstview Public School
- Alexander von Humboldt German International School Montreal
- Arborfield Public School
دبیرستان
بعضی از پرطرفدارترین و بهترین دبیرستانهای کانادا در فهرست زیر آورده شده است:
- Andrew’s
- Bodwell High School
- Ashbury college
- دبیرستان وست بروک شر
- دبیرستان روسو لیک
- دبیرستان بین المللی کلمبیا
بررسی ویزای همراه دانش آموزی کانادا برای والدین
در برخی استانهای کانادا سن قانونی ۱۸ و در برخی استانها ۱۹ سال است. والدین میتوانند فرزند خود را که ویزای دانشآموزی دریافت کرده همراهی کنند. برای اینکار میتوان ویزای توریستی کانادا دریافت کرد. این ویزا ۵ ساله است ولی باید هر ۶ ماه یکبار تمدید شود.
در صورتی که والدین امکان همراهی دانشآموز را ندارند باید یک قیم مطمئن مثلا یکی از اعضای فامیل که مقیم کاناداست را به عنوان سرپرست معرفی کنند. برای اینکار نیاز به امضای یک توافق نامه یا استشهادنامه بین والدین و سرپرست وجود دارد. این توافق باید رسمی باشد. ترجمه توافق نیز باید به تایید قوه قضاییه برسد.
مدارک لازم برای اخذ ویزای همراه
- نامه پذیرش تحصیلی دانش آموز
- ترجمه ریز نمرات مقاطع قبلی دانش آموز
- تکمیل فرمهای مخصوص والدین برای ویزا
- مدارک اثبات تمکن مالی
- ترجمه سند ازدواج والدین
- صورت گردش حساب ۶ ماه دانش آموز
- اصل پاسپورت
شرایط تحصیل در دانشگاه های کانادا پس از اتمام تحصیلات در مدرسه
پس از پایان تحصیلات در مدارس کانادا، دانشآموز میتواند از دانشگاهها یا کالجهای کانادا پذیرش تحصیلی بگیرید. قطعا انتخاب یک مدرسه خوب و تلاش دانشآموز در سالهای تحصیل باعث میشود دانشآموز بتواند به راحتی از دانشگاهها و کالجهای معتبر کانادا پذیرش بگیرد.
در کنار تحصیل در دوران دانشجویی، دانشجو میتواند یک کار پاره وقت داشته باشد تا بخشی از هزینههای زندگی خود را تامین کند. همچنین امکان اخذ انواع فاند تحصیلی در دانشگاه وجود دارد.
پس از اتمام دانشگاه دانشجو میتواند ویزای کار دریافت کرده یا از راههای دیگری مثل ازدواج، سرمایه گذاری در کانادا و … اقامت دائم کانادا را دریافت کند. پس پذیرش تحصیلی از مدارس کانادا میتواند در آینده تحصیلی و شغلی دانشآموز تاثیرگذار باشد و روند اخذ تابعیت کانادا را سادهتر کند.
بهنام فارسی
بهنام، موسس و مدیرعامل کناپلای و فارغ التحصیل ارشد از دانشگاه کنکوردیا کانادا، باور دارد که با افزایش تعداد افراد متقاضی به مهاجرت تحصیلی، افراد و مسئولین حوزههای مرتبط باید دست به دست هم بدهند، تا این فرایند را برای دانشجویان اینترنشنال، آسانتر و ارزانتر شود.
همین حالا وقت مشاوره رایگان خود را رزرو کنید
مني که نه پول دارم نه خانوادم اونقدر پول دارن، نشستم دارم کامل و دقیق می خونم